Србија коначно ушла у реформе, модеран закон у корист младих

13-07-2014 01:15:59 | | Тањуг, фото: Тањуг/ mojenovosti.com |

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Влада Србије утврдила нови, модеран закон о раду, у корист младих и у корист добрих радника, а да је Србија коначно ушла у реформе.

Вучић је на конференцији за новинаре након седнице владе, на којој су усвојена прва два реформска закона, о раду и о ПИО, рекао да се ради о законима које ће поздравити инвеститори, који ће омогућити да млади добију посао и који ће штитити сва права доброг радника.
"Србија је коначно и суштински кренула у економске реформе и то више није прича", рекао је Вучић и додао да је то била празна прича претходних година, од 2001. до данас, јер у претходних 13 година готово да ниједан суштински реформски закон нисмо донели.

"Ми смо данас на влади упркос притисцима и протестима усвоијили закон о раду и пензијско инвалидском осигурању. На то сам поносан и не мислим да се због тога браним нити да се правдам", нагласио је председник Владе.

Он је приметио да су Србију упропастили неодговорни политичари неодговорним одлукама и изнео податак да су од 2007, пре избора 2008. године, до краја 2012. пензије укупно порасле 72 одсто, а само у 2008. години ванредно 22 одосто, без икаквог оправдања економског и разлога.

Због непокривених расхода за плате и пензије, о чему данас безобразно питају за задузезење државе управо они који су је и задужили, дижући пензије и плате, што нас је коштало 6,7 милијарди евра.
"Да није било таквих неодговорних људи, јавни дуг би износио 45 одсто и био би мањи за трећину него што је сада", истакао је Вучић.

Премијер је рекао да је таква недоговорна политика довела Србију у ситуацију да мора да предузима тешке мере, и додао да ће закон о раду бити усвојен до четвртка, тачно у обећаном року.

Како је навео, досадашњи лош закон о раду од 2005. и "криминална политика оних који су земљу раније водили" довели су до тога да је број запослених опао за 354.000 и то највећим делом у приватном сектору, који пуни буџет.

Он је додао и да су за ПИО измене такве да ћемо 2032. године, дакле тек за 18 година, "бити не много далеко од марљивости Црне Горе и Црногораца".
"То је све што имам да кажем", рекао је Вучић.

Премијер је навео као пример да по новим законским решењима ни његова секретарица запослена у Министарству одбране, нити сектератрица министра полиције неће имати бенефицирани радни стаж, јер нису војници или полицајци.

Он је додао да се слаже са мерама које је предлагао Крстић, и ММФ и СББ, али да није у стању да их проведе у овом тренутку, нити у толиким цифрама како је министар Кртсић предлагао.
"У сваком случају, донећемо и закон о приватизацији и о стечају пре истека 100 дана рада владе, што ће бити највећи реформски подухват у модерној историји Србије и што ће и позадравити сви у свету и они који разумеју шта реформе значе", рекао је Вучић.

"Лазару желим да кажем једно велико хвала - ми се нисмо свађали око пара и плена као што је то увек био случај у србској политици нисмо се свађали ни због једне друге или треће сујете ни око чега. Ми се и данас слажемо и све што је Лазар рекао потпуно је тачно", закључио је премијер.