Забринутост због "нереаговања званичних органа БиХ"

13-07-2014 05:41:36 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изразио је забринутост поводом посљедње "скандалозне изјаве" турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана и "нереаговања званичних органа БиХ".
"Ова изјава је директно мијешање у унутрашње ствари друге државе, као и потпиривање међунационалних тензија у БиХ", рекао је Босић.

Лидер СДС-а пита члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојшу Радмановића "зашто није покренуо дипломатске процедуре које се примјењују у оваквим случајевима и зашто то није урадио Златко Лагумџија, кога је /предсједник СНСД-а/ Милорад Додик поново сачувао на мјесту министра иностраних послова БиХ", саопштено је из СДС-а.

"Ердоганова изјава морала је наићи на адекватан одговор званичних институција", истакао је Босић.

Он је додао да Радмановић и други кадрови СНСД-а у Сарајеву "ко зна који пут једно говоре у јавности, а друго раде у стварности". "Зашто Радмановић није упутио протестно писмо турском предсједнику и о томе обавијестио ОЕБС и УН и зашто Министарство иностраних послова БиХ није позвало на разговор турског амбасадора у БиХ?", упитао је лидер СДС-а.

Босић тврди да је ово "поновни доказ лицемјерне политике СНСД-ових кадрова на највишим положајима у Сарајеву".

"Умјесто да траже одговорност министра иностраних послова Златка Лагумџије и његовог замјеника Ане Тришић-Бабић због нереаговања у овом и сличним случајевима, они су саучесници овакве политике против Срба и Републике Српске", рекао је Босић.

Ердоган је рекао да би свако ко би на било који начин "дирнуо" Бошњаке имао против себе 100 милиона Tурака и поручио да се због тога не треба чудити "кад турски ратни брод уплови у Неум, јер то је знак и подршка суверенитету БиХ".