НАТО поздравио одузимање територије Републике Српске у корист Сарајева

06-09-2016 05:18:44 | | / vostok.rs |


НАТО главни штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Апелационог оделења сржавне заједнице Суда БиХ у Сарајеву да се Републици Србској одузме територија, те да се Републичкој управи за геодетске послове наложи да изврши књижење права власништва над војним објектом "Велики Жеп" у Хан Пијеску на државну заједницу БиХ.

Према пресуди Суда, Република Србска мора своју територију да укњићи као власништво државне заједнице БиХ. Територија која се одузима Републици Србској је велиичине11 хиљада метара квадратних земљишта, а на којој се налазиКасарна у Хан Пијескуи Стационарно-комуникацијско чвориште „Велики Жеп“.

Док Министарство одбране у Сарајеву, као и НАТО главни штаб у Сарајеву поздрављају ослуку Суда, Република Србска је заузела негативан став. Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да се овом ослуком отима имовина Репбулике Српске.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је одлука Суда о књижењу војне имовине у Хан Пијеску на својину државне заједнице БиХ представља "још једно силовање права".

"Војна имовина, према Дејтону, треба да припадне простору на којем се налази, а то је Република Србска", рекао је Чубриловић.

Правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић, истакла је да Република Србска може уложити захтев за ревизију другостепене пресуде која представља правни преседан и против које се може борити свим правним средствима, па чак и до Стразбура.

На врху званом Велики Жеп налазило се радио-релејно чвориште Војске Републике Српске. Генерал Младић, све док власти Републике Српске под притиском Запада и НАТО-а нису укинуле Војску Републике Српске и све предале Сарајеву.

СТРАТЕШКИ ЦИЉ НАТО


Председавајући Већа министара државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) Денис Звиздић састао се данас у Бриселу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Он је рекао да је стратешки циљ државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) пуноправно чланство у НАТО.

Нагласио је да државна заједница настоји да задовољи услове из Талинна како би НАТО могао донети што пре одлуку о активирању МАП-а.

Столтенберг је похвалио прогрес државне заједнице Репбулике Српске и Федерације БиХ у реализацији задатака за активирање МАП-а.

Звиздић је додао да државна заједница Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) треба постати чланица НАТО-а, не само због, по његовим речима гаранције унутрашње безбедности, него и због чињенице да ће државна заједница с вредностима које заговара НАТО, постати савремена држава у којој су демократија, владавина права и поштивање људских права трајна категорија.