Русија и Јапан граде добре односе

08-09-2016 09:09:04 | | / vostok.rs |


Руски и јапански лидери улажу велике напоре како би се билатерални односи што брже развијали, а у складу са тим симболично су један другом поклонили опрему коју користе самураји.

Руски председник Владимир Путин и јапански премијер Шинзо Абе састали су се на маргинама Светског економског форума у Владивостоку 2. септембра. Један од најдужих састанака у историји руско-јапанских односа трајао је више од три сата. Лидери су, између осталог, говорили и о новом приступу решавању територијалног спора. О детаљима тог затвореног састанка за Спутњик говори портпарол јапанског министарства иностраних послова Јасухиса Кавамура.

Према његовим речима, сарадња са Русијом у вези са међународним питањима је неопходна, пре свега због ситуације у Северној Кореји, јер Токио доживљава лансирање корејских балистичких ракета са подморница као нову претњу. Што се тиче „новог приступа“ решавању питања Курилских острва, Кавамура је подсетио да је ова тема покренута још на састанку у Сочију у мају ове године. Тада је премијер Абе рекао да види конкретан пут за напредак. Портпарол јапанског МИП-а је одбио да говори о детаљима новог приступа. „Руски и јапански лидери улажу велике напоре како би се билатерални односи што брже развијали. Економија је један од приоритета. Што се тиче политичких односа, Јапан се залаже за решавање територијалног спора, то јест питања припадности четири северна острва и потписивање мировног споразума.

Од тога, између осталог, зависи напредак у политичким односима.“ Говорећи о ситуацији у Сирији, Јасухиса Кавамура истакао је да је Јапан забринут због хуманитарне ситуације у овој земљи, посебно у Алепу, и да се нада да ће Русија допринети побољшању ове ситуације. Осим тога, Токио са нада да ће Русија и друге земље зауставити крвопролиће у Сирији. Јапан ће и даље помагати у допремању хуманитарне помоћи у Сирији, као у о обнављању инфраструктуре и Сирији и суседним земљама, истакао је Кавамура.

На питање како оцењује личне односе Путина и Абеа, Кавамура је навео један несвакидашњи пример: „По завршетку сусрета, председници су разменили поклоне. Русија је поклонила јапанском премијеру дворучни мач, катану, док је Абе поклонио Русији самурајски оклоп. Испало је да су стране потпуно неочекивано размениле ствари које су користили јапански самураји. То значи да су руски и јапански лидери слични један другом, и да се слажу око правца развоја односа. Председник Путин се нашалио да ће од сада радити у овом оклопу. Мислим да све то показује да су преговори одржани у атмосфери пријатељства.“