Руско-саудијски договор о могао би да утиче на цене нафте

08-09-2016 09:22:25 | | / vostok.rs |


Руско-саудијски договор о стабилизацији тржишта нафте могао би у великој мери да утиче на цене нафте у свету, сматра саудијски експерт за питања нафте Саад бин Омар.

Стручњак из Саудијске Арабије изјавио је да не одбацује могућност да билатерални споразум о стабилизацији тржишта нафте који су потписале Саудијска Арабија и Русија могли имати велики утицај на цену светске нафте. „Овај споразум утицаће и на политичку ситуацију у региону, а посебно на став Ријада о питањима везаним за Блиски исток. Са становишта Саудијске Арабије, производња нафте требало би да буде у складу са потражњом на тржишту, како би спречио вишак или мањак производње“, рекао је Бин Омар.

Он сматра да би повећање цена нафте могло имати негативан ефекат, јер цена нафте утиче на цене осталих производа на међународном тржишту. Бин Омар је истакао да не постоји стални договор о ценама нафте између Русије и Саудијске Арабије. Што се тиче споразума од понедељка, Бин Омар га описује као договор који обавезује земље да одрже састанак на којем би се развила прелиминарна основа за нафтну политику, имајући у виду да је претходних година ОПЕК одређивао цене нафте. Потписивањем заједничке декларације, руски министар енергетике Александар Новак и министар енергетике, индустрије и природних ресурса Саудијске Арабије Халид бин Абдулазиз ел Фалих истакли су дугорочне изазове са којима се суочавају земље извознице нафте. Међу овим изазовима су велики трошкови за истраживања, као и масовно отказивање или одлагање инвестиционих пројеката.

„С обзиром на то, министри су посебну пажњу обратили на конструктивни дијалог и блиску сарадњу између великих земаља произвођача, да би очували стабилност на тржишту нафте и дугорочно одрживо улагање“, наводи се у заједничком саопштењу. Новак и Фалих су се договорили да наставе консултације и да успоставе заједничку радну групу за праћење основних показатеља и развију препоруке за мере и заједничке активности како би се осигурала стабилност и предвидљивост тржишта нафте, додаје се у саопштењу. Заједничка изјава потписана је у кинеском Хангџоу на маргинама Самита Г20 и након састанка председника Русије Владимира Путина и заменика саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана.

Два министра су најавила да су обе земље препознале замрзавање производње нафте као најефикасније средство које ће омогућити стабилност на тржишту нафте. Новак је споразум назвао „историјским тренутком“ у односима земаља-чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и оних које то нису.