Шеф Пентагона: Русија жели да уништи светски поредак

08-09-2016 09:29:36 | | / vostok.rs |


Министар одбране САД Ештон Картер изјавио је да Русија жели да уништи постојећи светски поредак.

„Без обзира на напредак који смо постигли после завршетка Хладног рата, акције Русије у последњих неколико година, кршење територијалног интегритета Украјине и Грузије, непрофесионално понашање у ваздуху, свемиру и сајбер-простору, као и звецкање нуклеарним оружјем, јасно показују да Русија покушава да уништи успостављени светски поредак“, цитирала је агенција „Асошијетед прес“ говор Ештона Картера пред студентима универзитета у Оксфорду.

„САД према Русији користе уравнотежен, али сигуран приступ… Остављамо отворена врата за рад са Русијом. САД у Русији не виде непријатеља и не намеравају да се са њом сукобљавају“, рекао је Картер. Раније је шеф Пентагона већ је изјављивао да Русија представља главни изазов за САД, важнија је од Кине, Северне Кореје, Ирана и тероризма.

„Ми се надамо да ће Русија једном постати поуздан и одговоран партнер“, рекао је он. Као позитиван пример сарадње он је навео дијалог Москве и Вашингтона за решавање у Сирији. „Међутим, Русија наставља да подржава режим председника Сирије Башара ел Асада“, додао је министар.

Званичници Руске Федерације више пута су говорили да Русија није страна у сукобу у Украјини. У Москви се такође истиче да је Крим постао руски регион после референдума на којем је за уједињење са Русијом гласала већина становника полуострва.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут