Белоруски параолимпијци под руском заставом у Рију

08-09-2016 10:50:20 | | / vostok.rs |


Свечана церемонија отварања Параолимпијских игара у Рију, према речима аутора чланка у „Гардијану“, „покварена“ је протестом белоруске репрезентације против суспензије руских спортиста. Према мишљењу новинара, та демонстрација непокорности је „одвукла пажњу“ публике.

Белорусија је, како наводи аутор чланка у британском „Гардијану“, игнорисала забрану Међународног олимпијског комитета и пронела руску заставу за време параде спортиста на церемонији отварања Игара која је одржана на стадиону „Маракана“. Међународни параолимпијски комитет је открио идентитет мушкарца који је у саставу белоруске репрезентације носио руску заставу на отварању Параолимпијских игара у Рио де Жанеиру.

Наведено је да је мушкарац носио заставу до четвртине круга који је учесници требало да пређу, пре него што су му је организатори церемоније конфисковали. Прво је о намери да подржи руске параолимпијце саопштио председник Параолимпијског комитета Белорусије Олег Шепељ. Он је изјавио да ће белоруски репрезентативци на церемонији отварања носити две заставе — белоруску и руску.