Сарајево одбило захтев Републике Српске за уступање бирачког списка

08-09-2016 09:31:37 | | / vostok.rs |


Апелационо веће Суда БиХ у Срајеву је одбацило као недопуштену жалбу Републичке комисије за спровођење референдума Републике Српске на одлуку Централне изборне комисиједржавне заједницеБиХ, којом је одлучено да се одбије захтев за уступање Централног бирачког списка.



Ову информацију потврдио је члан Централне изборне комисије у Сарајеву Суад Арнаутовић. Суд је, како каже, одлучујући о овом питању нашао да не постоје процесно правни услови за мериторно решавање жалбе, јер жалилац, Републичка комисија за спровођење Референдума Републике Српске, није овлашћен за подношење жалбе у конкретном случају.

Председник Комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске Синиша Каран рекао је да је "правни нонсенс" одлука Апелационог вијећа Суда БиХ којом је одбачена као недопуштена жалба ове комисије на Одлуку Централне изборне комисије државне заједнице БиХ да одбије захтев за уступање Централног бирачког списка за провођење референдума у Републици Србској.

"Комисија за спровођење референдума о Дану Републике, која је дио изборног законодавства, и даље тврди да су морали да поступе по Изборном закону БиХ. Одбацују нашу жалбу као недопуштену, а свако физичко и правно лице, политички субјект у БиХ има право жалбе када је ријеч о примјени изборног законодавства", истакао је Каран

Он је нагласио да је то потврда определења Републике Српске да се републички референдум, сходно закону, у његовој активности у потпуности ослони на институције и органе Републике Српске, који имају пуни капацитет да се овај поступак настави по плану и проведе до краја у складу са Законом о референдуму.

"Наше институције, на које смо се ми већ ослонили и са којима радимо у пуном капацитету имају потребне податке и капацитете који су нама потребни да наставимо и проведемо референдум", поручио је Каран.