Вучић и Додик о Ердогановој изјави

14-07-2014 04:18:14 | | СРНА/ РТРС/ mojenovosti.com |

"Ердоган је то рекао. Ако може да скине твит, може и своју изјаву", рекао је Додик новинарима и додао да деманти посредством амбасадора у БиХ није адекватан.

Предсједник Српске напоменуо је да се Турска континуирано петља у унутрашње ствари БиХ, што је видљиво на многим мјестима.

Додик је рекао да Турска има свој војни контингент у БиХ и да стога изјава попут Ердоганове представља "опасне намјере", тим прије што је политика турске навијачка и беспоговорно брани бошњачка увјерења не марећи за ставове других народа који живе у БиХ.

Предсједник РС је подсјетио и да је министар спољних послова Турске Ахмет Давутлогу у Сарајеву говорио слично, да је након тога то негирао, иако је тај његов говор снимљен.

Додик је рекао и да је Република Србска незадовољна начином на који Турска од БиХ покушава да направи унитарну државу и нагласио да Република Србска није за ескалацију насиља.

Истакао је и да није тачно да нема турских бродова на Јадрану код Неума који су чекали да уплове у територијалне воде БиХ, али да до тога није дошло јер нема сагласности сва три конститутивна народа.

"Република Србска је одлучна да да одговор на сваку врсту таквих изазова", рекао је Додик додајући да је захвалан Србији за приврженост територијалном интегритету Српске.

Додик је, након сусрета у згради Владе Србије, којем је присуствовао и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић, изјавио на конференцији за новинаре да је захвалио Вучићу за брзу реакцију Србије, која је веома важна за Републику Српску и за њега као предсједника Српске.

Хитне консултације Додика и Вучића одржане су након што су медији објавили да је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио на једном предизборном скупу да би свако ко на било који начин "дирне Бошњаке против себе имао 100 милиона Турака", те да зато не треба да чуди "када турски ратни брод уплови у Неум", јер је то знак подршке суверенитету БиХ.

Вучић: Ердоган и раније имао сличне изјаве

"Ми ћемо у миру гледати да рјешавамо наше проблеме. Поштујемо интегритет Босне и Херцеговине и ниједног секунда нисмо ниједну ружну реч упутили Бошњацима, нити ћемо то да учинимо", рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са Додиком.

Вучић је истакао да је данас разговарао са амбасадором Турске који га је увјеравао да изјава премијера Турске Ердогана о бродовима те земље у Неуму није дата и да он жели да вјерује да то није речено.

Премијер је навео да свако има право на своје закључке у вези с изјавом Ердогана, али да он нема право да негира и омаловажава забринутост предсједника РС. Вучић је истакао и да би реакција Србије била другачија да је сигуран да је турски премијер заиста изјавио да би турски бродови могли упловити у Неум.

Вучић је, међутим, подсјетио на раније Ердоганове изјаве, ону у Призрену и на последњу дату прије 15 дана у Аустрији. Ердоган је тада рекао да су Аустријанци потомци Османлија, након чега читаво аустријско руководство није жељело да се сусретне са турском делегацијом изузимајући шефа дипломатије Себастијана Курца, који је при томе изнио мишљење и став своје земље о таквој изјави.

Србија жели добре односе са Турском, додао је Вучић, али и нагласио да жели и Турску и остале да замоли и да им каже да такве ствари нису никоме у интересу, јер "Србија мора да води рачуна о стабилности и не може да гледа у небо уколико би било ко на било који начин урушавао регионалну стабилност".

Србски премијер је додао да је србско руководство са представницима Турске имало важне састанке, а са тиме ће се, каже, наставити и у будућности.

"Молимо за пуну пажњу свих актера на Западном Балкану. Ту се више царстава преплитало, али би било добро када би неки заборавили на прошлост и гледали у будућност", поручио је Вучић.

Дејтонски споразум треба да се поштује, поновио је премијер и оцијенио да Србија то и чини, поштујући истовремено свој србски народ, те подсјетио да РС нема војску, па стога не може да угрози било кога.

Вучић је додао и да је Србија по међународном праву спремна да штити свој народ, како у Србији тако и његове интересе свуда у свијету.


Дачић: Требало би да реагује међународна заједница


Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је да Србија не прихвата пријетње које долазе са турске стране и нагласио да политика и дипломатија треба да рјешавају таква питања.

"Генерално желим да кажем да смо више пута истицали у директном разговору са турским завничницима да је давање таквих изјава супротно јавно изреченом ставу - да они буду конструктиван фактор на Балкану и да желе добре односе са Србијом", рекао је Дачић.

Дачић је са изјавом турског премијера упознао и америчког државног секретара Викторију Нулан, а 16. јула у Бриселу са тиме ће упознати и чланове Европске комисије. Дачић је поручио да на такве изјаве треба да реагују међународни фактори.