Воне вежбе Русије представљају реакцију на вишеструко појачану активност НАТО-а

09-09-2016 09:05:42 | | / vostok.rs |


Русија не намерава да прети било коме ни војно ни политички, а војне вежбе које спроводи представљају реакцију на вишеструко појачану активност НАТО-а, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Овако је руско Министарство спољних послова коментарисало изјаву врховног команданта Оружаних снага Шведске Микаела Бидена. Министарство спољних послова назвало је тенденциозном изјаву Бидена да „Русија наводно сноси главну одговорност за погоршање ситуације у области регионалне безбедности у непосредној близини Шведске“, коју је он дао у извештају шведској Влади. „Војне вежбе и изненадна провера борбене готовости руске војске, о којима говори Биден, представљају неопходну меру и нашу реакцију на вишеструко појачану војну активност НАТО-а, укључујући и у региону Балтичког мора“, наводи се у коментару.

„Како су повезане изјаве шведског генерала о ’руској претњи‘ са званичном статистиком самих шведских оружаних снага, према којима је од почетка године забележено седам случајева нарушавања националних граница Шведске од стране авиона и бродова земаља-чланица НАТО-а и ниједном од стране Оружаних снага Руске Федерације“, питају се аутори саопштења.

Министарство спољних послова је нагласило да су у Министарству „константно скретали пажњу шведских партнера на нашу спремност за директан дијалог о свим новим питањима, између осталог и о забринутости у сфери безбедности у региону“. „Ипак, званични Стокхолм наставља да избегава овај разговор, одбија расправе, дајући предност неоснованим изјавама и довођењу у заблуду сопственог становништва“, закључили су у Министарству.