Русија неће узети у обзир став Украјине о изборима на Криму

09-09-2016 09:21:35 | | / vostok.rs |


Русија неће узети у обзир став Украјине о изборима на Криму, полуострво је део Русије, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„У датом случају ова одлука неће играти никакву улогу и Москва је неће разматрати, јер је Крим територија Русије, и ову одлуку не можемо да признамо нити да узмемо у обзир“, рекао је Песков. Избори за Државну думу биће одржани 18. септембра по мешовитом систему: половина посланика биће изабрана у изборним јединицама, а друга половина по партијским списковима. На Криму су формирана три изборна округа, а у Севастопољу један.

На Криму укупно бирачко право у три округа има око 1,5 милиона бирача, а још око 300 хиљада има бирачки округ у Севастопољу. Истовремено, власти Украјине изјавиле су да је одржавања избора на Криму нелегално и упозориле на кривичну одговорност њихових организатора. Посланици Раде позвали су стране колеге да ни под каквим околностима не признају резултате избора на Криму и објаве званичне изјаве о „нелегитимности признавања резултата избора за Думу у Руској Федерацији“.

Украјински парламентарци такође траже од међународних организација да уложе напоре у циљу да се не дозволи укључивање у састав руских парламентарних делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе и ОЕБС-а оних посланика који буду изабрани на изборима на територији Крима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут