Бан Ки Мун очекује хитне мере против Северне Кореје

10-09-2016 09:53:18 | | / vostok.rs |


Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун очекује да ће Савет безбедности УН предузети хитне мере после нове нуклеарне пробе Северне Кореје.

Бан Ки Мун је оценио да нова нуклеарна испитивања Пјонгјанга нарушавају резолуције Савета безбедности УН и међународно право. „Најозбиљније осуђујем нуклеарна испитивања Северне Кореје. То је нечувено нарушавање резолуција Савета безбедности“, рекао је генерални секретар. Ово је већ друга нуклеарна проба ове године и пета од 2006. „То је неприхватљиво и претња је миру и безбедности у региону“, нагласио је шеф светске организације.

Јужнокорејски стручњаци су саопштили да је око 9.30 по локалном времену у Северној Кореји забележен земљотрес магнитуде 5,0. Севернокорејске власти потврдиле су да је успешно обављена нуклеарна проба и саопштиле да су способне да балистичке ракете наоружају бојевим главама. Према подацима јужнокорејске војске, снага експлозивне направе би могла да буде око 10 килотона, што је готово два пута више од снаге експлозије у јануару, која је била шест килотона. Стручњаци су, такође, нагласили да, уколико буду потврђени ови подаци, ова нуклеарна испитивања могу да буду највећа у историји Северне Кореје.