Украјина се противи изборима за Руску думу на територији Крима

11-09-2016 08:44:59 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Украјине саопштило је да ће Кијев пристати на одржавање избора за Државну думу Русије на територији руских дипломатских мисија у тој земљи само под условом да Русија одустане од спровођења избора на Криму и ако искључи са спискова кандидата представнике овог региона.

Избори за Државну думу Русије биће одржани 18. септембра. Председник Украјине Петро Порошенко наложио је шефу украјинске дипломатије Павлу Климкину да информише Русију о немогућности спровођења избора за Државну думу „на украјинској територији“. Портпаролка Министарства иностраних послова Украјине Марјана Беца раније је саопштила да је украјинска страна информисала Русију о немогућности спровођења избора за Државну думу на територији Крима.

„Навели смо да дејства руске стране противрече међународном праву и законодавству Украјине, у вези с тим, такође, навели смо да је неопходно испунити налог председника да је спровођење избора у дипломатским и конзуларним представништвима Русије немогуће јер ће се они такође тицати дела територије Украјине“, саопштила је Беца у програму телевизијског канала „112 Украјина“.

Према њеним речима, Кијев се обратио руској страни са захтевом да не одржава изборе на Криму и да „избегне било какве провокације и активности у просторијама руских дипломатских и конзуларних представништава, пошто то нарушава међународно право и украјинско законодавство“. Крим је поново постао руски регион након референдума који је одржан после државног преврата у Украјини. За уједињење с Русијом гласало је више од 95 одсто житеља полуострва.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут