САД и Јапан за увођење најоштријих санкција Северној Кореји

12-09-2016 07:33:19 | | / vostok.rs |


САД и Јапан могли би да против Северне Кореје уведу најоштрије санкције због до сада највеће нуклеарне пробе, коју је Пјонгјанг спровео у петак, изјавио је специјални изасланик Стејт департмента за политику према Северној Кореји Сунг Ким.

Он је рекао и да би САД могле да уведу сопствене санкције као одговор на провокативно и неприхватљиво понашање Пјонгјанга.

„Сарађиваћемо веома блиско у оквиру Савета безбедности Уједињених нација, а и шире, како бисмо осмислили најстроже могуће мере као одговор на најновију акцију Северне Кореје“, рекао је Ким у Токију након састанка са својим јапанским колегом Кенџијем Канасугијем. Поред санкција Савета безбедности, како је рекао, и САД и Јапан, заједно са Јужном Корејом, размотриће унилатералне мере. Против Северне Кореје је, од прве нуклеарне пробе те земље 2006. године, уведено пет сетова санкција, али Пјонгјанг истиче да ће наставити са тим тестовима, било како било.

Та земља је у петак извела своју пету нуклеарну пробу, тврдећи да је успешно тестирала нуклеарне бојеве главе, што је изазвало оштру осуду међународне јавности.