Де Мистура: Договор о примирју у Сирији ће допринети обнови политичког дијалога

12-09-2016 08:41:18 | | / vostok.rs |


Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура сигуран је да ће договор о примирју у Сирији, који су постигли САД и Русија, допринети да се обнови политички дијалог већ у октобру.

„Ретко виђам тако одлучну политику решавања проблема као што су то показали САД и Русија у виду борбе против ДАЕШ-а и завршетка сиријског рата, упркос несугласицама које имају по бројним питањима политичке структуре у Сирији“, рекао је он.

Према његовим речима, прва могућност за обнову политичког дијалога може бити планирани сусрет 21. септембра на маргинама Генералне скупштине УН, где ће заједно са генералним секретаром они који буду заинтересовани моћи да разговарају на тему Сирије. „Мислим да не грешим ако кажем да је почетак октобра реалан датум за обнову политичког дијалога када је реч о Сирији. Наравно, постоји могућност да ће дијалог трајати неко дуже време“, рекао је он. План о којем су се договорили руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери током 14-часовних преговора у Женеви укључује седмодневну паузу у борбама од 12. септембра, када почиње исламски празник Курбан бајрам.

Поред тога, Москва и Вашингтон ће убудуће договарати ваздушне ударе по позицијама милитаната, као и зоне у којима неће бити бомбардовања, а где се налази локална опозиција.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут