Захарова: Неприхватљиви покушаји да се утиче на одлуку о именовању генералног секретара УН

12-09-2016 08:53:04 | | / vostok.rs |


Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да су неприхватљиви покушаји да се утиче на одлуку земаља о именовању кандидата за генералног секретара УН, одбацивши тврдње бугарских медија о наводној умешаности Русије у тако нешто.

Захарова је тако одговорила на питање агенције ТАСС да прокоментарише писање бугарских медија да је немачка канцеларка Ангела Меркел наводно убеђивала руског председника Владимира Путина да подржи Кристалину Георгијеву, актуелну комесарку ЕУ, која би евентуално могла да замени већ истакнутог кандидата Софије Ирину Бокову. Портпаролка руског Министарства спољних послова потврдила је да је не тако давно, на маргинама самита Г20 у Хангџоуу, немачка канцеларка покушала да разговара са руским лидерима о могућој подршци руске стране једном бугарском кандидату — али не овом који је званично номинован. „Канцеларки је тада јасно и недвосмислено речено да је истицање кандидата за генералног секретара УН од стране неке земље искључива и суверена одлука те земље“, рекла је Захарова.

Како је истакла, покушаји да се директно или индиректно утиче на такве одлуке нису прихватљиви. „Видели смо наводе бугарских медија о наводној умешаности Русије у игре око именовања кандидата и да бугарски лидери планирају да промене одлуку и именују новог кандидата под утицајем неких спољних играча“, рекла је портпаролка руског спољнополитичког ресора. Захарова је овакве изјаве назвала покушајем да се „Русија увуче у закулисне игре“.

И портпарол Кремља Дмитриј Песков коментарисао је да су неистинита писања бугарских медија да се Русија, наводно, сложила да подржи другог бугарског кандидата за место генералног секретара УН, уместо генералне директорке Унеска Ирине Бокове, која је званично промовисана. „То није тачно“, рекао је Песков коментаришући изјаве о томе да је такав договор је наводно постигнут током састанка председника Русије са немачком канцеларком Ангелом Меркел на маргинама недавног Самита Г20 у Кини. Бугарска агенција БТА пренела је јуче писање тамошњих медија позивајући се на неименоване изворе из Владе да ће Софија наредних дана вероватно подржати Георгијеву као кандидата за генералног секретара УН, али да Влада још није пронашла погодан начин да то изведе.

У петак је одржана четврта рунда гласања за новог генералног секретара светске организације, после које је бивши португалски премијер Антонио Гутереш и даље први, шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак други, док је кандидат Србије, бивши шеф дипломатије Вук Јеремић, трећи, са девет позитивних, четири негативна и два неодређена гласа, што је досад његов најбољи резултат.