„Тајмс“: Русија поново поставља услове на међународној сцени

12-09-2016 09:32:35 | | / vostok.rs |


Пре свега пар година, Запад је претио Русији изолацијом, међутим данас ова земља поново поставља услове на међународној сцени, пише „Тајмс“.

У последње време Москва осећа све више самопоуздања. Само током Самита Г20 у Хангџоуу, руски председник Владимир Путин одржао је билатералне разговоре са десеторо лидера држава, укључујући и председника САД Барака Обаму и премијерку Велике Британије Терезу Меј, истиче аутор чланка. Заокрет у односу према Русији, која је вратила поверење међународне заједнице, дошао је након што је прошле године она почела да извршава ударе на положаје терориста у Сирији. Путин је схватио да тиме меша Вашингтону све карте, али је знао да САД неће моћи да спрече операције, јер оне дају реалну наду у крај рата, наводи лист. Да Русија убрзано јача своје позиције говоре, на пример, мировни преговори о Блиском истоку који су одржани у Москви између руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Џона Керија. Ако напори Русије помогну у решавању сукоба у Сирији, онда ће его Вашингтона претрпети значајан ударац, наглашава аутор чланка.

Истовремено са тим, Москва успева да успостави односе у неколико области важних и за Вашингтон. За следећу недељу планиране су заједничке поморске вежбе Русије и Кине у Јужном кинеском мору. Осим тога, Русија брзо успоставља односе са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом због чињенице да се његова земља све више удаљава од Вашингтона, наводи „Тајмс“. Као и увек, тактика руских власти подједнако је усмерена како на повећање престижа унутар земље тако и на јачање утицаја у иностранству, закључује лист.