Турска: Неопходно увести прекид ватре у Сирији на неодређено време

12-09-2016 02:29:32 | | / vostok.rs |


Премијер Турске Бинали Јилдирим је у светлу договора САД и Русије о увођењу паузе у борбама у Сирији рекао да је неопходно увести прекид ватре на неодређено време, оценивши да рат који се тамо води већ више од шест година не чини добро ни једној страни.

„Као шеф турске Владе позивам на апсолутни прекид насиља у Сирији. Дошло је време када је потребно увести прекид ватре на неодређено време, с обзиром на то да тај бесмислени рат за шест година није донео ништа добро“, рекао је он.

Јилдирим је нагласио да све земље региона које се боре против терориста, а пре свега Русија и САД, морају да одиграју активнију улогу у мировном процесу. Он је додао да је неопходно формирати органе власти који би ујединили интересе свих етничких и религиозних група по принципу територијалне целовитости Сирије.

План о којем су се договорили руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери током 14-часовних преговора у Женеви укључује седмодневну паузу у борбама од 12. септембра, када почиње исламски празник Курбан бајрам. Поред тога, Москва и Вашингтон ће убудуће договарати ваздушне ударе по позицијама милитаната, као и зоне у којима неће бити бомбардовања, а где се налази локална опозиција, а договорено је и да се коначно раздвоје представници опозиције од терориста.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут