Лавров и Штајнмајер разговарали о обавези Кијева да заштити руске дипломатске мисије

13-09-2016 07:44:28 | | / vostok.rs |


Шефови дипломатија Русије и Немачке Сергеј Лавров и Франк Валтер Штајнмајер разговарали су телефоном о поштовању међународних обавеза Кијева за осигурање безбедности руских дипломатских мисија у Украјини, уочи избора за Државну думу 18. септембра.

„Министри су разговарали о различитим аспектима ситуације у Украјини, укључујући јачање режима прекида ватре у зони унутар украјинског конфликта. Дотакнута су питања која се тичу поштовања украјинске стране међународних обавеза за осигурање безбедности руских дипломатских представништава у Украјини, посебно због избора за Државну думу Руске Федерације 18. септембра 2016. године“, наводи се на званичном сајту МИП-а Русије.

Наведено је да се Лавров заложио за коришћење могућности Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини за праћење ситуације око руске амбасаде у Кијеву и генералних конзулстава у Лавову, Одеси, Харкову на дан избора. Избори за Државну думу Русије биће одржани 18. септембра. Председник Украјине Петро Порошенко наложио је шефу украјинске дипломатије Павлу Климкину да информише Русију о немогућности спровођења избора за Државну думу „на украјинској територији“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут