Љубљанска банка мораће исплатити стару девизну штедњу

16-07-2014 06:31:35 | | ХРТ/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Европски суд за људска права у Стразбуру правомоћно је пресудио у корист двоје старих девизних штедиша Љубљанске банке из Босне и Херцеговине.

У другостепеном поступку одбачена је словеначка жалба на пресуду из новембра 2012. године у случају Алишић, па је пресуђено да је Словенија у случају БиХ штедиша кршила њихово право на заштиту имовине и учинковито правно средство, преноси ХРТ.

Словенији је наложено да у року од највише године дана нађе системско рјешење за исплату њихове штедње.

Пресуда је коначна, а односи се и на све остале штедише банке који су у истом правом положају као туженици из БиХ о чијем је случају пресуђено.

То је добра вијест за све старе девизне штедише те банке јер ће се та пресуда користити као преседан и у хиљадама других случајева и у БиХ, али и Хрватској и другим бившим југославенским републикама. Тако ће словеначки државни буџет због дуга старе Љубљанске банке, морати, процјењује се, исплатити 200 до 300 милиона евра одштете штедишама.

Данашња правомоћна пресуда имаће велик утицај након дугогодишњег застоја рјешавања проблематике старе девизне штедње Љубљанске банке на подручју бивше заједничке државе која није ријешена од 1991.године.

Кад је ријеч о Хрватској, штедише некадашње главне филијале Љубљанске банке Загреб дијелом су намирени од стране Хрватске јер су на хрватске банке пренијели своја потраживања, али рачуна се да је непренесене штедње која није ријешена за више од 130 милиона евра и да рјешење чека око 130.000 штедиша.