Лавров: Вашингтон жели да споразум Русије и САД о Сирији држи у тајности

13-09-2016 01:19:37 | | / vostok.rs |


Москва је уверена у потребу да се са мртве тачке помери процес испуњавања Минског споразума, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током заједничке конференције за новинаре са својим колегом из Луксембурга Жаном Аселборном.

„Уверени смо у потребу да се са мртве тачке помери процес испуњавања Минског споразума. Како би се то догодило и Кијев и самопроглашене републике у Доњецку и Луганску треба да пређу свој део пута и испуне обавезе које су преузели пре пола године“, изјавио је руски министар. Русија предлаже да се разради „мапа пута“ за паралелно јачање безбедности у Донбасу и уставну реформу у Украјини, изјавио је Лавров. „Према нашем дубоком уверењу, правац Кијева да се прво обезбеди режим потпуног прекида ватре на најмање месец дана, а затим да се почне са разговорима о политичким аспектима Минског споразума, усмерен је на одлагање процеса на неодређено време. Као одговор на тај правац предлажемо да се развије паралелна ’мапа пута‘, по којој би сваки корак у јачању режима безбедности био праћен кораком унапређења политичких реформи, пре свега у виду тих нацрта закона за које је Кијев обећао да ће их развити и усвојити“, истакао је Лавров.

Вашингтон жели да споразум Русије и САД о Сирији држи у тајности

Русија намерава да тражи објављивање споразума са САД о Сирији, међутим, Вашингтон за сада жели да га држи у тајности, изјавио је Лавров.

Он је истакао да је Москва предложила да се објави пакет докумената, који су Русија и САД одобриле у Женеви 9. септембра, и да се „не чувају у тајности, као што то желе наши амерички партнери“. „Ми немамо шта да кријемо. Све што је тамо написано је предмет сагласности и ми смо преузели на себе обавезу да све извршимо савесно и да подстакнемо на то и све оне од којих зависи испуњење различитих делова тог споразума“, рекао је руски министар. „Тражићемо објављивање тог документа. Предлажемо да се документ одобри без икаквих промена у резолуцији Савета безбедности УН“, нагласио је Лавров.

Не треба одуговлачити са међусиријским преговорима Више не треба одуговлачити са наставком међусиријских преговора, изјавио је руски министар Лавров након разговора са министром спољних послова Луксембургаа Жаном Аселборном. „Разговарали смо о томе да би пакет докумената који је 9. септембра усвојен у Женеви, а које су усагласиле Русија и САД и који је јуче ступио на снагу, требало да помогне да се крене ка решавању сиријске кризе у контексту и решења антитерористичких задатака и побољшање хуманитарне ситуације, јачање режима престанка ратних дејстава против учесника примирја, које не укључује терористе, и све то би требало да створи услове за наставак међусиријског политичког процеса, који више не сме да се одуговлачи“, истакао је Лавров. Он је додао да је руска страна о томе известила специјалног представника генералног секретара УН за Сирију Стафана де Мистуру.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут