Штајнмајер: Аселборнов став није заједнички став ЕУ

14-09-2016 07:11:07 | | / vostok.rs |


Изјава министра спољних послова Луксембурга Жана Аселборна да би Мађарску требало искључити из ЕУ због оштре политике према мигрантима изазвала је данас бурне реакције званичне Будимпеште, али и неких земаља ЕУ чији се званичници не слажу са таквим ставом.

Тим поводом огласили су немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер, аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Сијарто је узвратио напад рекавши да је Аселборн „давно напустио ред политичара које треба узимати за озбиљно“. Аселборн је „фриволан карактер“, рекао је Сијарто и додао да је луксембуршки министар „арогантан и фрустриран“.

Франк Валтер Штајнмајер је указао да Аселборнов став није заједнички став ЕУ. „То није став договорен у Европи. Могу да разумем да, када се ради о Мађарској, неко у Европи постаје нестрпљив… Међутим, није мој лични приступ да некој чланици ЕУ показујем врата“, рекао је Штајнмајер на конференцији за новинаре у Риги, пренео је „Ројтерс“.

Аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц поручио је да не подржава такве изјаве. Према његовим речима, У ЕУ мора бити омогућено да се „жустро дискутује, али једном партнеру преко медија поручити да га више не желиш у ЕУ не доприноси заједништву“. „Мађарска је европска држава, чланица ЕУ и аустријски сусед. Неопходно је поштовање како се не би угрозио мировни пројекат какав је Европа“, нагласио је Курц. Мађарска ће 2. октобра одржати референдум о одбацивању било каквог будућег плана ЕУ о пресељењу миграната у земље-чланице.