Атина предложила „Гаспрому“ да уложи до 900 милиона долара у индустрију угља

14-09-2016 08:14:18 | | / vostok.rs |


Атина је руском енергетском гиганту „Гаспрому“, којем припада 50 одсто удела у „Прометеј гас“, заједничкој грчко-руској компанији, дала предлог да уложи до 900 милиона долара у индустрију угља.

Грчка је понудила да се инвестира у рудник угља Веви у области Флорина, као и проширење термоелектране „Флорина“, пише лист „Комерсант“, позивајући се на своје изворе. Руски министар енергетике Александар Новак је 11. септембра саопштио новинарима да је „Гаспром“ заинтересован за развој рудника угља у Грчкој заједно са компанијом „Прометеј гас“.

Министар је додао да се ради о руднику лигнита. ​Лист наводи да је циљ пројекта који је предложила грчка страна да разреши спор из 1987. око гасног уговора између Грчке и бившег Совјетског Савеза. Након што Грчка није успела да изгради објекте за залихе руског гаса до 1992. године, што је било предвиђено уговором, Москва и Атина су се договориле да руске компаније изграде термоелектрану „Флорина“, уместо раније планиране гасне електране, као и две хидроелектране. Изградња хидроелектрана је блокирана због правних проблема везаних за животну средину, па је руски „Гаспром“ тражио одштету у вредности од око 250 милиона долара.