Русија и САД изразили забринутост поводом нуклеарне пробе Северне Кореје

14-09-2016 09:13:18 | | / vostok.rs |


Заменик руског министра спољних послова Игор Моргулов разговарао је телефоном са представником САД за политику према Северној Кореји Саном Кимом о ситуацији после нуклеарних проба Северне Кореје, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Са обе стране изражена је озбиљна забринутост у вези са спровођењем нове нуклеарне пробе Северне Кореје. Наглашено је неоспорно политичко-дипломатско решавање нуклеарног проблема Корејског полуострва спровођењем одговарајућих преговора. Потврђена је намера да се наставе контакти у Савету Безбедности УН у интересу развијања адекватне међународне реакције на акције Пјонгјанга“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства.

Власти Северне Кореје су 9. септембра потврдиле да су успешно извеле нуклеарне пробе и изјавиле да су способне да балистичке ракете опреме нуклеарним бојевим главама.

Према подацима јужнокорејске војске јачина експлозивне направе Северне Кореје могла би да буде 10 килотона, што је готово двоструко веће од снаге експлозивне направе која је тестирана у јануару. Стручњаци су нагласили да би у случају потврде података, те нуклеарне пробе могле да буду једне од најјачих у историји Северне Кореје.