Москва: Одлука ДНР и ЛНР о прекиду ватре важан корак за стабилизацију ситуације

15-09-2016 07:21:12 | | / vostok.rs |


Одлуке Доњецке и Луганске народне републике да једнострано прогласе прекид ватре у Донбасу Москва сматра важним кораком у стабилизацији ситуације у региону и позива Кијев да реагује на ту иницијативу, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Раније су ДНР и ЛНР изјавиле да ће од поноћи 15. септембра једнострано успоставити режим прекида ватре. „То решење сматрамо важним, конкретним кораком усмереним на учвршћивање режима прекида ватре које су стране најавиле у вези са почетком нове школске године 1. септембра, на стабилизацију ситуације у зони сукоба и на мирно решење на југоистоку Украјине у складу са Минским споразумом“, наводи се у коментару Министарства.

Министарство је, такође, позвало Кијев да правилно реагује на иницијативу Доњецка и Луганска „како би примирје на линији раздвајања добило чврсти, дугорочни карактер, отварајући пут ка успостављању мира и стабилности у региону“.

„Надамо се да ће наши партнери у ’нормандијском формату‘ подржати тај корак, а специјална посматрачка мисија ОЕБС-а са своје стране дати практичну помоћ ступању на снагу потпуног прекида ватре“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут