Песков: Реторика Обаме не доприноси успеху крхких покушаја стварања поверења

15-09-2016 07:26:43 | | / vostok.rs |


Изборна реторика председника САД Барака Обаме на рачун Русије разликује се од преговарачке и тешко да доприноси успеху крхких покушаја стварања међусобног поверења, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„То је реторика која се формулише у изборном стилу, али, наравно, такве формулације тешко да могу да допринесу веома крхким покушајима успостављања некаквог узајамног поверења“, рекао је Песков. Вашингтон и даље игра на „руску карту“ у изборном процесу у САД, а Москва види честе манифестације „екстремне русофобије“, рекао је Песков. „Констатујемо да ’руска карта‘ и ’карта‘ нашег председника понекад буквално постају одлучујуће за изборни процес у САД. Било би много лепше да те карте играју позитивну улогу, у позитивном смислу“, истакао је Песков коментаришући помињање Русије у изјавама америчких председничких кандидата.

Истовремено, Песков је констатовао да у Кремљу и даље виде знаке „екстремне русофобије“. „Ми можемо у том контексту само да изразимо своје жаљење“, додао је он. Прекид ватре у Сирији Поштовање режима прекида ватре у Сирији је веома деликатно и сада је главни задатак подела на умерене опозиције и на терористичке групе. Без тога је тешко остварити даљи напредак у развоју ситуације, изјавио Песков.

„Наравно, то даје наду да ће то заиста допринети мирном решењу и створити неопходну атмосферу за политичко решење“, истакао је Песков одговарајући на питање како у Кремљу процењују поштовање споразума и да ли то даје простора за наду у повољнији развој догађаја у Сирији. „Међутим, тај режим прекида ватре веома је крхак, а сада је кључни задатак да се дочека подела на умерену опозицију и на терористичке групе. То је кључни задатак без којег је даљи напредак тешко могућ“, додао је он.