Ле Пенова: Ако победим - референдум о изласку Француске из ЕУ

15-09-2016 07:48:03 | | / vostok.rs |


Председник француског Националног фронта Марин ле Пен поручила је да је спремна да организује референдум о изласку Француске из Европске уније уколико победи на председничким изборима 2017. године.

„Референдум је најбоље средство у складу са демократским нормама. Током претходне четири године говорила сам да планирам да организујем референдум на којем ће Французи моћи да се изјасне о изласку Француске из ЕУ“, рекла је Ле Пенова у Европском парламенту у Стразбуру.

Она је критиковала говор председника Европске комисије Жан Клод Јункера у Европском парламенту. Јункер је навео да, чак и након референдума о „брегзиту“, ЕУ пружа исти одговор на озбиљна питања, а то је да су заједници потребне дубље европске интеграције.

„Нека народи имају право на слободу. Пустите их да имају могућност да сарађују на нивоу на којем желе, боље него са Бриселом. Коначно би требало да постанете демократе и да пустите људе да сами дефинишу своју судбину“, рекла је Ле Пенова.

Јункер је поручио да будућност ЕУ није угрожена одлуком Британије да напусти тај блок, апелујући на Лондон да што пре покрене процес „развода“. Он је, у годишњем говору „О стању уније“ пред Европским парламентом у Стразбуру, навео да ЕУ поштује одлуку грађана Велике Британије и да истовремено жали због ње, али да Унија као таква није под знаком питања.