Чуркин: Обамино поређење Путина и Хусеина апсурдно и несрећно

15-09-2016 08:41:50 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин назвао је апсурдним говор председника САД Барака Обаме у којем је амерички лидер упоредио рејтинге председника Русије Владимира Путина са бившим председником Ирака Садамом Хусеином.

„Обамино поређење Путина и Хусеина је апсурдно и несрећно са дипломатске тачке гледишта“, рекао је Чуркин у интервјуу РТ, нагласивши да понекад политичари говоре нешто за шта касније зажале.

Он је додао да Путин има велику популарност у САД. Стални представник Русије при УН је приметио да САД поседују механизме утицаја на опозиционе сиријске групе које треба да искористе у оквиру споразума како би их поделила од Нусра фронта. „Они говоре да могу натерати опозиционе групе да нешто ураде. Треба разумети да САД имају механизме да то ураде. Сматрамо да ће они употребити те механизме утицати на те групе како би се одвојиле од Нусра фронта“, изјавио је Чуркин у интервјуу за РТ.

Он није искључио формирање глобалне коалиције за борбу против тероризма у Сирији. По његовим речима, коалиција може бити створена у случају успеха споразума Русије и САД о Сирији. „Русија и САД ће се фокусирати на решавање реалних проблема у оквиру споразума о Сирији“, нагласио је он. САД против забране распоређивања оружја у космосу САД одбијају да прихвате међународну забрану распоређивања оружја у космосу. Русија ће инсистирати на њој, рекао је он.

„САД одбијају да забране распоређивање оружја у отвореном космосу… Оклевање може имати дестабилишући ефекат у дугорочној перспективи“, рекао је Чуркин. Он је навео да су Русија и Кина раније предлагале потписивање међународног споразума о забрани, али да до тога није дошло. „Наставићемо да инсистирамо на међународној забрани“, нагласио је стални представник Русије. Реформа СБ УН Чуркин сматра да би партнери Русије из БРИКС-а могли постати одлични стални чланови СБ УН, ако би актуелни чланови пристали на проширење састава у оквиру реформи органа. Према речима руског дипломате, постоји велики број земаља који су данас за проширење СБ.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут