Захарова o Сирији и Украјини

15-09-2016 12:38:00 | | / vostok.rs |


Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова одржала је данас конференцију за медије на којој је говорила о актуелним питањима међународних односа и спољне политике Русије.

Русија није добила обавештење од Украјине о тужби против Русије у оквиру Конвенције УН о поморском праву, изјавила је Захарова. „Чули смо изјаве да нам је Украјина предала обавештење о подизању питања у арбитражном суду о наводном кршењу обавеза Русије према Конвенцији УН о поморском праву, међутим, ми такво обавештење нисмо добили“, истакла је представница Министарства.



„Москва је више пута изражавала вољу да се консултује са Кијевом о питањима која се тичу Конвенције УН о поморском закону. Међутим, Украјина је одбила да са нама разговара“, рекла је Захарова на конференцији за медије.

„Као што смо већ говорили, Русија, као одговорни учесник наведене конвенције, у доброј вери испуњава обавезе по том документу. Наравно, ово се односи и на море око Кримског полуострва“, додала је она. У среду је Министарство спољних послова Украјине саопштило да је Кијев припремио арбитражну тужбу против Русије у оквиру Конвенције УН о поморском праву из 1982. године и да је већ послао обавештење у руско Министарство спољних послова. Након присаједињења Крима Русији, Украјина више није обалска земља.

О изјави Беле куће о престанку непријатељстава у Сирији Сумње САД у спремност Русије да поштује договор о Сирији су нелогичне и не иду у корист сарадње, изјавила је Захарова. „Из неког разлога, америчке колеге сматрају да је режим прекида ватре неки тест за руску репутацију. То је чудна поставка тог питања. Сматрамо такве изјаве нелогичним и контрапродуктивним“, нагласила је она.

„Жалосно је што, без обзира на резултате постигнуте у Женеви, чујемо такве изјаве које не иду у корист сарадње“, рекла је Захарова. Москва инсистира на објављивању руско-америчког договора о прекиду ватре у Сирији да би се избегле спекулације и нетачне интерпретације, додала је она. Одлука о објављивању документа, међутим, треба да се донесе заједно са Вашингтоном.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут