Орбан: Зауставивити притисак миграната на Европу што јужније

16-09-2016 04:15:46 | | / vostok.rs |


Интерес Мађарске је да се заустави притисак миграната на Европу што је јужније могуће и стога је спремна да помогне Србији, Бугарској и Македонији у том смислу, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, преноси МТИ.

Орбан је радију „Кошут“ рекао да је став Мађарске о мигрантској кризи да треба деловати и не предавати се, додавши да се илегални мигранти могу задржати коришћењем физичких баријера. Према његовим речима, мишљење да „не постоји начин да се мигранти зауставе представља нихилизам“. Ако су САД способне да употребом физичких баријера спрече илегалне имигранте да пређу њихову јужну границу, „не видим зашто Европљани не би могли да примене исто то“, закључио је мађарски премијер.

Земље „Вишеградске четворке“ поднеће данас у Братислави, на неформалном самиту лидера земаља ЕУ, заједнички текст предлога за решавање проблема унутар блока, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан. „Земље В4 припремају текст, и то ћемо поднети као заједнички предлог групе Европском савету“, казао је Орбан, наводећи да ће то бити „важан тренутак за ове четири земље“. Орбан је навео и да очекује да ће се, са погоршањем временских прилика, поново појачати мигрантски притисак на Балкану, пренео је Ројтерс. В4 чине Чешка, Мађарска, Словачка и Пољска. Лидери 27 земаља Европске уније окупиће се у Братислави на неформалном, али изузетно значајном самиту на којем ће се највише разговарати о будућности ЕУ без Уједињеног Краљевства.

Први велики састанак челника ЕУ без Британије имаће два циља, пише „Блумберг“ наводећи да је европским владама као прво потребан план за будући однос према Британцима, а као друго план о реформисању саме Уније. У оба случаја циљ би требало да буде да се осигура да на крају одлазак Британије не ослаби већ ојача европски пројекат. Како је раније најавио председник Европског савета Доналд Туск, тема разговора у Братислави неће бити само „брегзит“ већ и „преузимање политичке контроле над заједничком будућношћу“. Тако ће се у средишту разговора европских лидера између осталог наћи решавање мигрантске кризе, јачање безбедносне и одбрамбене сарадње, борба против тероризма…