Богданов: У договору Русије и САД нема тачака о судбини председника Сирије

16-09-2016 04:35:43 | | / vostok.rs |


Русија води преговоре са САД да би објавила Споразум о Сирији Савета безбедности УН, који су донели 9. септембра министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери, рекао је специјални представник руског председника за Блиски исток и афричке земље и заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов.

„О томе сада разговарамо са нашим америчким партнерима. Сама идеја у Савету безбедности да се овај споразум подржи је, по нашем мишљењу, корисна, али није добро да се од партнера тражи да подрже оно што не знају“, истакао је Богданов.

Раније је Лавров изјавио да Русија намерава да тражи објављивање споразума са Сједињеним Америчким Државама о Сирији, али Вашингтон засад жели да их држи у тајности. Сиријски споразум Лаврова и Керија треба да подстакне почетак свеобухватног дијалога власти и опозиције у Сирији. „Ми сматрамо да сви ови договори треба веома озбиљно да стимулишу почетак одрживог, инклузивног политичког процеса уз учешће свих сиријских провладиних и антивладиних снага“, рекао је Богданов. Москва нема никакве тајне планове за решавање сукоба у Сирији, додао је Богданов.

„За разлику од јавних изјава неких западних и арапских представника да имају неки план ’Б‘, ми константно говоримо да немамо никакве тајне планове ’Б‘ и ’Ц‘“, истакао је Богданов. Русија од САД очекује садржајан разговор и рад са наоружаном сиријском опозицијом која не жели да приступи режиму прекида непријатељстава, додао је он.

„Већ чујемо изјаве неких наоружаних група сиријске опозиције да они неће поштовати режим прекида ватре. То јест, они се стављају ван ових споразума и, у ствари, подржавају терористе“, рекао је Богданов. Коментаришући споразум Русије и САД о Сирији, Богданов је додао да у њему нема тачака о судбини председника Сирије Башара ел Асада. „Апсолутно нема, јер то је чисто сиријско питање“, закључио је он. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери су 9. септембра одржали састанак на којем је донет план о Сирији, који укључује, између осталог, паузу у борбеним акцијама, одвајање сиријске опозиције од терориста и наставак борбе против милитаната.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут