Песков: Очекујемо од САД и ЕУ да убеде Порошенка да испуни обавезе Минског споразума

16-09-2016 04:52:23 | | / vostok.rs |


Позив украјинских власти упућен ЕУ и САД за јачање санкција против Русије редовно се понавља и Москва се нада да ће Вашингтон и европски лидери покушати да убеде председника Украјине Петра Порошенка да испуни обавезе Минског споразума, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Овакав позив се редовно понавља. Ту нема никаквих нових елемената. То се понавља прилично редовно. Очекујемо заузврат да наше европске колеге и колеге из Вашингтона искористе предстојеће контакте са председником Украјине да би га убедили да испуни обавезе Кијева у вези са Минским споразумом“, рекао је Песков новинарима.

Коментаришући ситуацију у Сирији, Песков је рекао да ће Русија искористити свој утицај да би се обезбедило очување примирја. Процес показује напредак, изјавио је портпарол Кремља. „Ми не сматрамо да је могуће ослањати се искључиво на потраживања једне стране. Знамо да постоје међусобна потраживања. У ствари, руска страна наставља да користи свој утицај како би се обезбедило спровођење договора о прекиду ватре и рачуна на чињеницу да ће америчке колеге радити то исто. Ради се о узајамним приговорима“, рекао је Песков коментаришући изјаву сиријске опозиције да се сиријске владине снаге нису потпуно удаљиле од својих положаја, што отежава покретање хуманитарне операције у области Алепа и одговарајући на питање да ли је Русија спремна да утиче на сиријско руководство да би се испунили споразуми. „Све у свему, са неким недостацима, може се констатовати да процес засад напредује“, додао је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут