„Тајмс“: Јункеров план за стварање ЕУ армије узнемирио европске земље

16-09-2016 04:59:33 | | / vostok.rs |


План председавајућег ЕК Жан-Клода Јункера, којим се предвиђа стварање јединствене војске Европске уније са Главним штабом у Бриселу, узнемирио је низ европских земаља, укључујући и оне које се граниче са Русијом, пише „Тајмс“.

Лист истиче да источноевропске земље — Литванија, Летонија, Естонија и Пољска која их подржава — намеравају да „критикују план за јединствену војску ЕУ“ који, по њиховом мишљењу, „нарушава европску одбрану НАТО-а против Русије“. „Ми се скептички односимо према идеји стварања војске Европске уније. Не видим вредност у војсци ЕУ“, рекао је министар спољних послова Летонија Едгар Ринкевич. Он сматра да ће Јункеров план бити конкурент НАТО-у, у време када је земљама потребно јачање војног присуства Северноатлантског пакта у балтичким земљама и Пољској.

Француска и Немачка подржавају кораке за израду јединствене европске доктрине, укључујући успостављање заједничког штаба команде за цивилне и војне операције ЕУ, заједничког система сателитског праћења и размене логистике и војних и медицинских средстава. Са своје стране, политичари других „неутралних земаља“, као што су Ирска, Аустрија, Шведска и Финска, изразили су забринутост да би заједничка европска војска могла да их увуче у оружани сукоб, истиче лист.