Споразум Русије и САД о Сирији тиче се и борбе против Нусра фронта и ДАЕШ-а

16-09-2016 05:04:48 | | / vostok.rs |


Споразум Русије и САД о Сирији тиче се и борбе против Нусра фронта и ДАЕШ-а, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„У документима које смо Џон Кери и ја одобрили, пише црно на бело да ћемо координирати своје акције и против Нусра фронта и против ДАЕШ-а“, рекао је Лавров. Приоритет споразума о Сирији, који су постигле Русија и САД, јесте раздвајање опозиције од терориста у Сирији, додао је Лавров у интервјуу за радио Спутњик из Киргизије. „Главни приоритет је испуњавање давне америчке обавезе да раздвоји, физички, на земљи, ону опозицију која са њом (САД) сарађује, од Нусра фронта“, истакао је Лавров.

Он је изразио наду да „ово одлагање реализације обавеза раздвајања опозиције од терориста није повезано са чињеницом да неко у Вашингтону жели да те терористе заштите од напада. Барем што се тиче Нусра фронта, такве сумње су прилично озбиљне“, рекао је он.

Анкара схвата опасност са којом се земља суочава због терориста који оперишу у Сирији и има флексибилан став у вези са решењем у Сирији, а посебно када је у питању судбина председника републике Башара ел Асада, рекао је руски министар. „Сада имамо нормализоване односе са Турском, на пример. Турска већ схвата да је за њу терористичка претња чињенично стање које утиче на националну безбедност“, истакао је Лавров. „Турска и многе друге земље почињу да показују флексибилност у погледу одбијања ултиматума. Рецимо, да сутра нема Асада, тек тада бисмо почели да говоримо о нечему што се тиче будућности уређења Сирије“, рекао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут