Лавров: Русија се нада да нико у САД не покушава да заштити терористе у Сирији

16-09-2016 05:40:57 | | / vostok.rs |


САД одуговлаче са својим обећањем да ће раздвојити "умерене побуњеничке групе" у Сирији од терориста, a који нису предмет крхког прекида ватре и који су легитимна мета за Русију и Дамаск, рекао је руски министар спољних послова.

"У мировном споразуму потписаног у последњој недељи између САД и Русије, се подразумева да Американци морају да раздвоје опозиционе групе које сарађују са терористима. Од Џабат ал-Нусре [Ал Нусра Фронт] и других попут њих", рекао је Сергеј Лавров..

Лавров је рекао да је амерички прогрес у испуњавању обећања спор. Он је изразио наду да "ово кашњење није проузроковао од стране неког у Вашингтону ко би покушао да заштити терористе да постану мета."

"Ал-Нусра фронт" је огранак ал-Каиде, који је признат од стране САД као терористичка група, раме уз раме са "Исламском државом".

Русија је у више наврата тврдила да су многе наоружане групе у Сирији, за које Вашингтон инсистира да се не обележававају као терористичке, да су у савезу са "Ал-Нусра Фронтом" или "Исламском државом", те да се не разликују од њих идеолошки.

"Не тако давно, Американци су нам најзад послали списак организација за које сматрају да су део прекида ватре и које не би требало да буду мета. Једна од првих је Арар Ал-Шам ", рекао је Лавров.

Ова група има репутацију да је међу најјачим међу зараћеним странама у Сирији, делимично захваљујући подршци Катара, а саопштавано је и о почињеним злочинима ове групе.

Она је одбила да подржи сиријско примирје које је у току, а Русија је сматра за оне који требају бити поражеи заједно са Ал-Нусра Фронтом, са којим је у савезу. Већина кршења примирја у Сирији пријављених од стране руске војске починила је група Арар ал-Шам.

"Чини се да Американци стављају на листу дио терористичке структуре, која је призната као таква од стране УН, а као терористичка организација је лојална њима", приметио је Лавров.

Питање је разматрао руски дипломата у телефонском разговору са државним секретаром САД Џоном Керијем, саопштило је министарство спољних послова.

Упркос неуспесима, примирје у Сирији напредује, саопштио је Кремљ, додајући да се врши притисак на сиријску владу да настави да не одговара на провокације.

Руска војска је, међутим, скептична, саопштавајући да је договорени план САД и Русије још увек у ваздуху.

"До сада су сви покушаји да наши амерички партнери покажу ко су њихове "опозиционе групе" у Сирији били узалудни," рекао је генерал-мајор Игор Конашенков, портпарол руског Министарства одбране.

Он је додао да је, према руској обавештајној служби, само сиријска влада до сада поштовала услове договора.

Восток
, РТ