Русија председава Заједницом независних држава од 2017

17-09-2016 07:41:00 | | / vostok.rs |


На самиту Заједнице независних држава донета је одлука о томе да председавање овим савезом од 1. јануара 2017. преузме Русија.

Следећи самит Заједнице независних држава биће одржан 11. октобра 2017. у Москви, одлучено је на састанку у киргистанској престоници Бишкеку. Председник Русије Владимир Путин оценио је током сусрета да је Заједница независних држава у периоду великих геополитичких промена одиграла позитивну улогу након распада Совјетског Савеза и помогла земљама постсовјетског простора да сачувају блиске, пријатељске везе, без обзира на низ проблема.

Путин је, коментаришући негодовање Кијева поводом председавања Русије ЗНД-у наредне године, нагласио да Украјина, која није потписала Повељу ЗНД, тешко да може да уноси своје предлоге у њен рад.

Амбасадор Украјине Николај Дорошенко је на самиту истакао да Кијев неће предати функцију председавајућег ЗНД-у Русији наредне године и додао да Украјина неће учествовати у попису становништва 2020. године у чланицама ЗНД-а, уколико Русија у то време буде посматрала становништво Крима као држављане Украјине. Путин је истакао да Русија ништа није анектирала и да је све што се догодило с Кримом резултат противправних дејстава одређених политичких снага у Украјини, које су довеле до њеног државног преврата.

„Крим се присајединио Русији услед исказивања воље људи који живе на тој територији“, рекао је Путин и нагласио да је присаједињење Крима Русији протекло потпуно у складу с међународним правом и Повељом Уједињених нација.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут