Чуркин: САД нису спремне да открију детаље споразума о Сирији

17-09-2016 08:39:01 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин сумња да ће бити усвојена резолуција Савета безбедности УН о подршци споразума Русије и Сједињених Америчких Држава о Сирији, јер Вашингтон није спреман да открије детаље споразума. Из истог разлога у петак није одржано заседање Савета безбедности УН о Сирији.

САД неће сарађивати с Русијом уколико се не смањи насиље у Сирији У петак увече требало је да буде одржан састанак Савета безбедности УН о Сирији, међутим он је отказан на иницијативу САД и Русије. Чуркин је новинарима рекао да је састанак отказан, „због тога што САД нису спремне да објаве документе са члановима Савета безбедности, па чак ни да их детаљно опишу“

„Позвали смо Американце и рекли да нема смисла да се одржи састанак, ако не желе да информишу“, истакао је Чуркин.

„Мислим да нећемо добити резолуцију Савета безбедности за подршку ових докумената, јер сматрамо да не можемо тражити од чланова Савета безбедности да подрже нешто чији садржај не знају“, рекао је он.

Чуркин је назвао чудном овакав став Сједињених Америчких Држава „који не дозвољава да се одржи брифинг и бојим се да се неће напредовати са резолуцијом“.

Раније је Чуркин изјавио о потреби да се обезбеди постигнути договор резолуцијом СБ. Одговарајући документ, како се очекује, биће припремљен за министарску седницу Савета о Сирији 21. септембра.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут