Сарајево ``забранило`` референдум Републици Србској

17-09-2016 07:02:04 | | / vostok.rs |


Уставни суд државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ потврдио је ранију одлуку и одбио захтев Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке којом је Дан Републике - 9. јануар проглашен "неуставним". Истовремено, на иницијативу муслиманског члана Председништва државне заједнице Бакира Изетбеговића, "забранили" су референдум у Републици Србској.

Суд је саопштење о одлуци срочио на страницу и по, а по завршетку седније службеници суда су га подијелили новинарима. Саопштење није потписано, те остаје нејасно да ли су одлуке једногласне, или је опет на дјелу било прегласавање судија, првенствено из реда србског народа.

Након шесточасовног већања иза затворених врата, Суд је одлучио да забрани одржавање референдума у Републици Србској. Судије су уважиле захтев Бакира Изетбеговића и других муслиманских званичника да се обуставе активности у Републици Србској на спровођењу референдума. Сматрају да би одржавање референдума, наводно, имало озбиљне и неотклоњиве последице по извршење одлуке Уставног суда о "неуставности" 9. јануара као Дана Републике, као и на уставни поредак у целини.

Уставни суд је стога усвојио привремену меру, којом се привремено обуставља Одлука о расписивању републичког референдума.