САД прете Републици Србској изолацијом

18-09-2016 06:20:42 | | / vostok.rs |


Амбасада САД у Сарајеву позвала је све стране да поштују одлуку Уставног суда државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) и наводећи да се руководство Републике Српске уздржи од одржавања референдума, те да би то било, по њиховим речима, директно кршење одлуке Суда.

Из америчке Амбасаде наводе да је надлежност Суда јасно дефинисана у Анексу четири Дејтонског мировног споразума, "чиме се Суд овлашћује за решавање спорова између различитих нивоа власти" и додају да би непоштивање одлуке Суда значило подривање правне државе, стављање Републике Српске у изолацију и несигурност и директно оспоравање правосуђа државне заједнице.

Уколико се, упркос одлуци Уставног суда, настави са активностима везаним за референдум, то ће представљати претњу владавини закона, те на тај начин и претњу стабилности, безбедности и просперитету земље", истиче се у саопштењу.

Из Амбасаде САД додају да је Дејтонски споразум међународни мировни споразум чије оспоравање не може проћи без последица, као и да су САД и међународна заједница изузетно пуно уложили у мир, стабилност и просперитет државне заједнице.

САД напомињу да су амбасадори земаља чланица Савета за имплементацију мира на састанку Управног одбора 30. августа поново потврдили своју подршку Дејтонском споразуму "и недвосмислену опредељеност за територијални интегритет и основну структуру државне заједнице као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета који немају право отцепљења".

Одлуку Савета за имплементацију мира није подржала Русија.

САД су се мешале у унутрашња питања Републике Српске велики број пута, а њихов притисак се наставља и данас.