Захарова: Јасно је да САД нису забринуте за сиријске цивиле

18-09-2016 07:07:45 | | / vostok.rs |


Јасно је да САД нису забринуте за сиријске цивиле, јер одбијају да дају на увид договор постигнут са Русијом о заустављању сукоба у Сирији, саопштила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Сакривање истине, од које зависи будућност нације, одговара политици Вашингтона“, написала је Захарова коментаришући одбијање САД да објаве детаље договора из, како наводе, „безбедносних разлога“. Захарова, текстом који је објавила на свом фејсбук-налогу, поставља питање о чијој безбедности се тачно ради. „Хајде да сагледамо фразу ’у циљу безбедности‘. О чијој безбедности се ради? Сиријске војске? Дефинитивно не. Председника Асада? Наравно да не. Ови документи се крију искључиво у циљу њихове безбедности, а објављивањем договора то би постало јавно“, написала је Захарова. Захарова је додала да разлог скривања споразума сигурно није „безбедност сиријских цивила“. „Сиријаца који су одлучили да се не прикључе терористима него покушавају да живе у свом паклу? Па они у том паклу живе већ шест година, а за сво то време Вашингтон није показао забринутост за њих“, написала је она.

По њеном мишљењу, САД крију информације у интересима „умерене опозиције“, коју Вашингтон не сврстава у терористе. Прошлог викенда у Женеви, министри спољних послова Русије и САД, Сергеј Лавров и Џон Кери, постигли су споразум који се састоји од пет докумената, са циљем успостављања прекида ватре након пет година ратног стања у Сирији и обезбеђивање основе за обнову политичког процеса. Овај споразум предвиђа раздвајање сиријске опозиције од терористичких група, уједињене ваздушне нападе САД и Русије на терористичка упоришта, мере за увођење прекида ватре ради доставе помоћи милионима угрожених. Споразум је ступио на снагу 12. септембра.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут