Чуркин: Ако САД за све криве Русију, укључујући ваздушне нападе, онда су њихови интереси потпуно јасни

18-09-2016 09:11:20 | | / vostok.rs |


После ваздушних напада коалиције на челу са САД, у којима је погођена сиријска војска, на захтев Русије је иза затворених врата одржан je хитан састанак Савета безбедности УН. Америчка амбасадорка Саманта Пауер оптужила је Русију да спроводи "мајсторију", те да је "цинична и лицемерна".

Амбасадорка САД Саманта Пауер оптужила је Русију да спроводи "мајсторију", те да је "цинична и лицемерна" због сазивања састанка због ваздушних напада, а да никада раније није затражила заседање УН због "недела режима Башара ел Асада", преноси АП.

Тас преноси да су САД нарушиле прекид ватре и договор постигнут у Дамаску 2014. године спровођењем ваздушних напада на сиријске владине снаге у близини Деир ел Зора.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин рекао је да су САД прекршиле "две своје обавезе у важном тренутку".

"Прво, прекршили су прекид ватре који су договорили са нама у фебруару, а предходних дана потврдили договор. Друго, прекршили су своје обећање дато сиријској влади када су почели своје ваздушне војне операције изнад Сирије", прецизирао је руски дипломата.

"Обећали су Влади Сирије да неће спроводити ваздушне нападе на циљеве снага сиријске владе", додао је Чуркин.

Како преноси Тас, руски амбасадор је рекао да је САД дао објашњење да ваздушни удари нису спроведени намерно, што њему звучи чудно.

"Било би чудно да поверујемо да је цео напад био случајан. Време када је напад спроведен, као и други аспекти ситуације указују да је у питању могућа провокација", истакао је Чуркин.

Истовремено, Чуркин очекује следеће кораке Вашингтона.

"Ако они за све криве Русију, укључујући ваздушне нападе, онда су њихови интереси потпуно јасни", закључио је руски дипломата.

Несугласице ће се очигледно расправљати и на министарском састанку Савета безбедности о Сирији који је заказан за среду.


У међувремену, сиријска војска је повратила контролу над територијом у Деир ел Зору, након што су десетине војника погинуле и рањене у ваздушним нападима коалиције коју предводи САД.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут