ЦИК примио захтјев Српске напредне странке

18-07-2014 12:53:58 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ запримила је захтјев Српске напредне странке, чији је лидер хаџи-Јован Митровић, у којем се тражи информација да ли је предсједник ПДП-а Младен Иванић кандидат Савеза за промјене за србског члана Предсједништва БиХ.

У захтјеву, упућеном ЦИК-у, СНС се позива на Закон о слободи приступа информацијама.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић рекла је Срни да ће ЦИК поступити у складу са Законом који прописује да је, ако се удовољава информацији, рок за одговор 15 дана, док је у супротном рок осам дана од дана пријема захтјева.

Пирићева није могла рећи како ће ЦИК одговорити на тражену информацију, односно да ли Иванићева кандидатура може бити оспорена. "То ће бити на сједници", додала је она.

Пирићева је потврдила да ће ЦИК, у складу са законом, а најкасније до 8. августа, коначно овјерити кандидатске листе за предстојеће изборе.

"У периоду до 8. августа постојаће могућност за подношење жалби. Наиме, на сваку нашу одлуку о овјери кандидата и кандидатских листи, односно о одбијању овјере, постоји право жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ, коју треба ријешити у року од три дана", навела је Пирићева.

Србска напредна странка хаџи-Јована Митровића, као члан коалиције Савеза за промјене, затражила је од ЦИК-а БиХ службену информацију у вези са наводима да је ова коалиција кандидовала предсједника ПДП-а Младена Иванића за србског члана Предсједништва БиХ.

"Будући да је у току преговора са другом чланицом коалиције - СДС-ом, као и прије пријаве коалиција, утврђено да ће кандидат за србског члана Предсједништва бити лице из СДС-а, односно да ће се о другим кандидатима заједно одлучивати, постоји оправдана бојазан да је ова странка, без сагласности СНС-а, једнострано и на превару кандидовала Иванића испред Савеза за промјене", наводи се у том допису.

У допису се наводи да је Изборним законом БиХ предвиђено да предсједници свих чланова коалиције потпишу кандидатске листе.

Из СНС-а упозоравају на злоупотребу, ако на кандидатској листи Савеза за промјене за функцију србског члана Предсједништава постоји потпис предсједника СНС-а, јер је тај потпис дат бјанко СДС-у приликом пријава коалиција, као знак искрене воље за сарадњу и промјене, али само за заједничког кандидата, што није Иванић.