Чуркин саопштио делове Споразума Русије и САД о Сирији

19-09-2016 08:34:02 | | / vostok.rs |


Москва и Вашингтон уложиће заједничке напоре да стабилизују ситуацију у Сирији, укључујући и примену специјалних мера у околини града Алепа. Приоритет је раздвајање територија које под контролом држе ДАЕШ и Нусра фронт, од територија снага умерене опозиције, као и одвајање умерених побуњеника од припадника Нусра фронта, пише у Споразуму.

„Из разлога које не разумемо у потпуности, Сједињене Америчке Државе се нису сложиле да поделимо текст Споразума са вама, па чак ни са чланицама Савета безбедности (СБ)“, рекао је Виталиј Чуркин у обраћању новинарима након хитног састанка СБ УН.

„Али ја ћу ипак прочитати делове Споразума, како би ствари биле јасније“, саопштио је специјални изасланик Русије при УН.

Подсетимо, хитан састанак СБ УН сазван је након што је у суботу коалиција на челу са САД напала трупе сиријске војске из ваздуха, близу града Дејр ел Зора. У нападу су погинула најмање 62 сиријска војника, око стотину их је рањено, а Централна команда америчких снага саопштила је да је напад био ненамеран, односно да је у питању несрећан случај. Виталиј Чуркин је додао да сумња да ће СБ изгласати резолуцију која би подржала Споразум Русије и САД. Он је новинарима потом прочитао делове тог документа: „Москва и Вашингтон уложиће заједничке напоре да стабилизују ситуацију у Сирији, укључујући и примену специјалних мера у околини града Алепа. Приоритет је раздвајање територија које под контролом држе ДАЕШ и Нусра фронта, од територија снага умерене опозиције, као и одвајање умерених побуњеника од припадника Нусра фронта“, стоји у Споразуму. Чуркин је новинарима прочитао и неке детаље Споразума који су Москва и Вашингтон потписали у јулу.

„Циљ Групе за заједничку имплементацију је успостављање широке координације између Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације. Обе стране радиће заједно, у оквирима Групе, како би победиле Нусра фронт и ДАЕШ. Циљ је одржавање примирја и подршка транзиционом политичком процесу у Сирији, описаном у тексту резолуције 2254 СБ УН“, саопштио је Чуркин.

Остале одредбе Споразума се, како је објаснио, тичу хуманитарних питања и ситуације на терену. „Припреме су веома важе. Оне би могле да потпуно промене ситуацију на терену и интензивирају напоре које улажемо у борбу против екстремиста. Такође би могле да створе и боље предуслове за политички процес у Сирији“, рекао је специјални изасланик Руске Федерације. Подсетимо, Москва инсистира на објављивању детаља Споразума о Сирији, како би се спречиле спекулације и неистините тврдње. Међутим, Сједињене Америчке Државе нису још одлучиле да ли се са тим слажу, односно да ли желе да текст Споразума буде објављен.

У петак је Русија отказала састанак СБ УН, због неспремности Вашингтона да објави детаље договора о решавању кризе у Сирији. Следећи корак, након успостављања примирја, требало је да буде успостављање Заједничког центра за имплементацију, чији би задатак би да координише руске и америчке нападе на Нусра Фронт, ДАЕШ и друге терористичке групе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут