Иванцов: Само се од Бањалуке траже уступци

19-09-2016 08:43:44 | | / vostok.rs |


Амбасадор Русије у Сарајеву Петар Иванцов изјавио је да је разочаран одлуком Уставног суда државне заједнице БиХ о забрани референдума о Дану Републике Српске и да ће се састати са званичницима Републике Српске.

Руски амбасадор сматра да одлука Уставног суда не доприноси смиривању тензија у државној заједници. Иванцов је најавио да ће о новонасталој ситуацији након одлуке Уставног суда разговарати са званичницима Републике Српске, а наредних дана и са партнерима из међународне заједнице у државној заједници БиХ.

„Лично сам разочаран одлуком Уставног суда БиХ, таква одлука не доприноси смиривању тензија, напротив, она продубљује политичку кризу. Уместо дијалога и компромиса, што је познати став Русије, само се од Бањалуке траже уступци. Зато ћу о свему разговарати са руководством Републике Српске“, рекао је Иванцов.

САД прете Републици Србској санкцијама

Уставни суд државне заједнице БиХ у Сарајеву у суботу је одбио апелацију Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке тог суда којом је Дан Српске, 9. јануар, проглашен неуставним. Разматрајући захтев председавајућег Председништва државне заједнице БиХ из реда муслиманског народа Бакира Изетбеговића у вези са одлуком о одржавању референдума у Републици Србској о Дану Републике, Уставни суд усвојио је привремену меру којом се привремено обуставља одлука Народне скупштине Републике Српске о организовању референдума о Дану Републик Српске. Привремена мера трајала би до доношења коначне одлуке у вези са Изетбеговићевим захтевима.