Јединствена Русија добила рекордних 343 посланичка места

19-09-2016 12:23:44 | | / vostok.rs |


Јединствена Русија је на јучерашњим парламентарним изборима освојила једну од најубедљивијих победа освојивши рекордан број мандата и уставну већину.



Јединствена Русија је добила преко 54 одсто укупних гласова и тиме освојила рекордних 343 од укупно 450 посланичких места. Поред Јединствене Русије у парламент су ушле КПРФ (13,5 одсто), ЛДПР (12,26 одсто) и Праведна Русија (6,18 одсто), док остале странке нису прешле цензус, који у Русији износи пет процената.



На тај начин Јединствена Русија осигурала је себи две трећине укупног броја мандата, што представља и уставну већину. Руски премијер Дмитриј Медведев се још током трајања избора обратио новинарима рекавши да очекује да ће његова партија освојити апсолутну већину, што је потврдио и сам руски председник Владимир Путин.

„Сви говоре да је тешко, али људи су свеједно гласали за Јединствену Русију“, рекао је руски председник. Он је своју изјаву појаснио тиме да људи на Јединствену Русију гледају као на партију која реално ради и покушава да помогне људима, чак и када јој неке ствари не полазе за руком. Укупна излазност на изборима у Русији је према прелиминарним подацима износила 47,92 одсто укупног броја бирача.