Русија неће предлагати смањење производње нафте

23-09-2016 07:59:38 | | / vostok.rs |


Министар енергетике Русије изјавио је да питање смањења производње нафте није на дневном реду.

Русија неће предлагати смањење производње нафте за пет одсто на састанку ОПЕК-а у Алжиру, већ само њено замрзавање, рекао је Новак.

„Постоје предлози за замрзавање, али не и за смањење производње (за пет одсто)“, изјавио је он. „Оваква опција, у крајњем случају, према информацијама које сада добијам током разговора са другим министрима, са другим државама, не предлаже се“, додао је шеф Министарства енергетике Русије. Теми замрзавања производње нафте је удахнут живот након што је 2. септембра председник Русије Владимир Путин изјавио да Русија подржава споразум ОПЕК-а о ограничавању раста производње нафте.

Шеф руске државе је изразио наду да ће други произвођачи нафте подржати ову иницијативу.“ У Алжиру ће се 26-28. септембра у оквиру Међународног енергетског форума одржати неформални састанак ОПЕК-а на којем ће земље-извозници разговарати о замрзавању производње нафте. Заменик министра енергетике Кирил Молодцов је изјавио јуче да је Русија 8. септембра поставила рекорд у дневној производњи нафте — више од 11 милиона барела.