„Форин полиси“: Клинтонva ће према Русији заузети много тврђи став од Трампа

25-09-2016 01:06:13 | | / vostok.rs |


Уколико буде изабрана за председницу САД, Хилари Клинтон ће према Русији заузети много тврђи став од Доналда Трампа, па чак и Барака Обаме, и рат у Сирији ће за њу бити први „тест“ у том контексту, наводи лист „Форин полиси“.

„Агресивни приступ Клинтонове према Москви, према којем се Путину не може веровати, а на његове поступке треба одговарати само силом, у оштром је контрасту са услужним ставом Трампа. И тај приступ је обавезује на много агресивнију политику у Сирији у случају избора на место председнице САД. Све јасно указује на то да ће тамо и не само тамо она покушати да обузда ’руског медведа‘, наводи лист.

Чак и пре одласка са места државног секретара 2013. године Клинтонова је написала Обами да „ресетовање“ у односима са Москвом није прорадило. Она је позвала америчког председника да почне много чвршће да се држи „новог курса“. „Будите уверени да нас руска непопустљивост неће спречити да следимо своје интересе и спроводимо своју политику. Путин разуме само језик силе и одлучности“, навела је она. Клинтонова је тада убедила Обаму да откаже за септембар заказани самит у Москви. Међутим, позив да се у целини чвршће понаша према Русији је одбијен.

Већ тада је у сиријском конфликту постепено настајала нова линија „тектонског покрета“ у односима САД и Русије. Сада, у оквиру изборне трке, Клинтонова се све више дистанцира од спољнополитичких неуспеха Обаме, покушавајући, ипак, да их избалансира својим достигнућима на месту државног секретара, пише даље „Форин полиси“.

„Такође је важно да САД јасно ставе Путину до знања да је неприхватљиво да се налази у Сирији и да ствара још већи хаос и бомбардује људе у Асадово име“, говорила је она током прелиминарних избора у октобру. Тада је она изјавила и да је потребно да се уведе зона забране летења у Сирији. Касније су је питали да ли то значи да је спремна да обара сиријске или руске авионе. Клинтонова је рекла да сумња да би дошло до тога. Москва, међутим, такве изјаве сматра доказом њене спремности да се уђе у војни сукоб са Русијом. И многи политичари републиканци слажу се са њом.

Скептици сматрају да то неће довести до решења сиријског сукоба, већ до још више крвопролића.

„Ако намеравате да кажете Русији: ’Оборићемо вас‘, мало је вероватно да ће Путин рећи: ’Онда ја више нећу да летим‘“, објашњава стручњак за Русију професор Стивен Коен. Лист сматра да засад ни Клинтонова ни Трамп нису давали детаље о томе како ће градити односе са Русијом. Међутим, према заједничким напорима САД и Русије да постигну мир у Сирији, Клинтонова остаје „цинична“. Она каже да све зависи од тога да ли ће Путин одлучити да је време да сиријски сукоб уђе у „период када ће бити могућ почетак политичке дебате“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут