САД и ЕУ позвале сиријску опозицију да не сарађује са терористима

26-09-2016 07:27:23 | | / vostok.rs |


Министри спољних послова држава-чланица Европске уније, шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и државни секретар САД Џон Кери позвали су све групе у Сирији да прекину сарадњу са терористичком групом Нусра фронт у Сирији, саопштено је након састанака на маргинама Генералне скупштине УН.

На састанку су учествовали амерички државни секретар Џон Кери, високи представник ЕУ за спољне послове и политику Федерика Могерини, министри спољних послова Велике Британије Борис Џонсон, Француске Жан Марк Еро, Немачке Франк Валтер Штајнмајер и Италије Паоло Ђентилони. „Ми такође понављамо наше заједничко мишљење да Нусра фронт, огранак Ал Каиде у Сирији, представља терористичку организацију и непријатеља целе светске заједнице. Нусра фронт одбацује политичку транзицију и инклузивну демократску будућност Сирије и ми позивамо све оружане групе које се боре у Сирији да престану сарадњу са њом“, наводи се у саопштењу дипломата које је објавио Стејт департмент.

Осим тога, дипломате су изјавиле да Русија треба да утиче на сиријске власти и омогући достављање хуманитарне помоћи тамо где је потребно, тврдећи да је то обавезан услов за повратак на мировне преговоре. Они су такође позвали Савет безбедности УН да предузме хитне кораке за решавање сукоба у Сирији. Министри спољних послова истакли су да је неприхватљива употреба хемијског оружја у Сирији и обећали да ће подржати напоре Уједињених нација у истрази тих инцидената, као и мере за решавање тог проблема.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут