Швајцарци подржали нови закон о прислушкивању

26-09-2016 08:53:22 | | / vostok.rs |


Швајцарски гласачи подржали су нови закон о прислушкивању, што је победа владе која тврди да у свету све већег насиља тајне службе морају имати шира овлашћења. Предложени закон на референдуму је подржало 65,5 одсто гласача, показују коначни резултати.

Швајцарска полиција и обавештајне службе имале су ограничена овлашћења у поређењу с другим развијеним земљама: прислушкивање телефонских разговора и надзор електронске поште раније су били забрањени без обзира на околности. Но, нови закон то ће променити. Влада је успела да убеди грађане да циљ новог закона није да се прикупи огромна количина података, како то ради америчка Национална безбедносна агенција, која је привукла пажњу јавности делом и због разоткривања од стране бившег обавештајца Едварда Сноудена.

„То није опште прислушкивање“, рекао је заступник и потпредседник Хришћанско-демократске странке Јаничик Бутет за телевизијску мрежу РТС кад су објављени резултати. „Ради се о томе да се обавештајним службама омогући да раде свој посао“, додао је. Швајцарски министар одбране Гy Пармелин рекао је да с новим мерама Швајцарска више „није у подруму међународних стандарда, већ на горњем спрату“. AP PHOTO/ ALAN DIAZ „Покемон го“ — одлично средство за шпијунажу Пармелин тврди да се швајцарски устав не може поредити са уставом САД или других великих сила које се боре да нађу равнотежу између приватности и сигурности. Прислушкивање телефонских разговора и надзор електронске поште вршиће се само по одобрењу савезног суда, министарства одбране и владе.