Абориџини представници најстарије цивилизације

27-09-2016 09:53:46 | | / vostok.rs |


Међународни савез биолога је доказао да су аустралијски Абориџини заиста представници најстарије цивилизације, која је у континуитету присутна на једном месту на земљи, налази се у истраживању које је објављено у листу „Нејчер“.

“Научници су доказали да су се староседеоци Аустралије и Нове Гвинеје укрштали са осталим древним људима, вероватно са денисовским човеком. То је довело до појаве код локалних абориџина до четири одсто процената гена ових људи који су касније изумрли.

Сусрет денисовског човека и претка савремених аустралијских Абориџина се догодио највероватније на уласку у Сахул, када је суперконтинент који се састојао из савремене Аустралије, Нове Гвинеје и Тасманије, који је би спојен пре последњег леденог доба. То се могло догодити пре 50-72 хиљада година. Научници наводе да је у прошлости постојао само један талас миграције, коју су покренули староседиоци Аустралије. До својих закључака биолози су дошли истраживањем пљувачке, узете од 83 Абориџина Аустралије и 25 Папуанаца. Закључци научника се усаглашавају са ранијим генетским и археолошким истраживањима. За разлику од привобитног друштва најразвијенија стара цивилизација до недавно је била Индијска, настала пре 8.000 година и која је постојала више од 4.000 година.